Debničkoviny - píšeme ich my dvaja a prinášame tak aktuálnu ponuku sezónnych potravín, príbehy, recepty... 
Stačí si vybrať obsah.

Novinkou sú aj SMS pripomienky pred najbližším rozvozom: SMS pripomienka

E-mailová adresa
Záujmy
Mesto

Keď máme ťažké dni alebo ako vyšla reďkovka spod lístia..

Myšlienkový výlev debničkára Tomáša. Písal som to ako rýchly sled myšlienok.

 

Po dnešnom katastrofickom dni – nefunkčný Zimko, nefunkčná stránka, mäsové výrobky v čudu, nemožnosť sa komukoľvek dovolať… som mal čas premýšľať o zmysle našej práce.

A tu som si spomenul na Bulhara Stefana a na jeho reďkovky pod lístím. To je ten naj-nenápadnejší poklad, ktorý sa skrýva za jeho a v podstate aj za našou prácou. Uvedomil som si, že to celé nie je o peniazoch, ale o poctivej práci a uživení sa, o tom, že prinesiem k dverám ľudí kvalitnú potravinu s príbehom, nie marketingový slogan o zdraví. Doma si sadnú za stôl a budú jesť naozaj dobré veci.

 

Aký príbeh mám na mysli?

 

Príbeh reďkovky v obchode

Prídem do obchodu, postavím sa pred reďkovky, vidím krajinu pôvodu Španielsko. Poviem si, že možno rastie v skleníku v nádobke s vodou, kde má systémom dávkované živiny a neviem čo ešte, nesmie sa ani dostať do kontaktu s okolitým svetom, lebo by uhynula a o systém sa stará prisťahovalec z Líbie, ktorý dostane mizerných pár eur a žije v otrasným podmienkach.

Zo skleníka vzídu tony reďkoviek, ktoré musia byť ošetrené tak, aby prežili cestu, ktorá ich čaká, strávia niekoľko dní v kamióne, potom ich vyložia v Košiciach v sklade, tam ich naložia do dodávky s krásnym polepom a nápisom o zdraví, vyložia v obchode, kde stále vyzerá super a nad ňou svieti na žltom papieri červeným písmom AKCIA

akcia na reďkovku

 

Príbeh reďkovky spod lístia

Druhý príbeh, prídem vo štvrtok so Zimkom cez rozbitú cestu za Bulharom Stefanom, je sneh, šmýka sa. Pozdravíme sa, poviem mu koľko kíl potrebujeme, odhrnie lístie, kde sú reďkovky, ktoré pestoval on, postarší pán s mohutnou postavou, boľavými krížami a v starých topánkach. Sadil, okopával, plel, vyťahoval, triedil, čistil a potom šup s nimi pod plachtu a zahrabať lístím.

Zopár ich od oka vezme, naváži, pohundre si trochu na systém vo svete a u nás a ja mu dám tých niekoľko eur. Potom ich naložím do debničiek v Zimkovi a o pár hodín niekomu pri dverách odovzdávam do rúk.

 

 Reďkovka pol lístím

 

Aká je hodnota jedného a druhého príbehu? Aká je hodnota práce ľudských rúk? A koľko reálneho zdravia je v jednej a v druhej?

Pre mňa je rozdiel veľký a najradšej by som to vykričal celému svetu, a keď nie svetu tak aspoň Slovensku alebo postačilo by aj Košiciam, no na veľký bilboard s usmievajúcou sa kreslenou reďkovkou nemám, ani super reklamu v Markíze s hlasom sympatického komentátora a chytľavým marketingovým textom, ktorý chytí za srdce.

Momentálne mám len pokazeného Zimka, nefunkčnú stránku (už je opravená, ak to čítaš) a v maily správu:

“Bola som veľmi spokojná, všetko bolo čerstvé a chutné, určite si opäť niečo objednám.”
 

A tak si vravím, že to stojí za to a bojujem ďalej v maličkostiach. Idem opraviť stránku a zavolať, ako je na tom Zimko…