Debničkoviny - píšeme ich my dvaja a prinášame tak aktuálnu ponuku sezónnych potravín, príbehy, recepty... 
Stačí si vybrať obsah.

Novinkou sú aj SMS pripomienky pred najbližším rozvozom: SMS pripomienka

E-mailová adresa
Záujmy
Mesto

Prečo je kvaskový chlieb najlepší…

Opäť tu nebudeme písať odborné vedomosti, lebo ich nemáme, chceme Vám iba priblížiť svet chleba, ktorý sme spoznali najmä cez nášho pekára Laca.

 

Krátka história

  • pečenie chleba siaha do 4. storočia
  • okolo roku 6000 p.n.l. začali v Egypte vyrábať kváskový chlieb. Na proces kvasenia prišli zrejme náhodou, keď zabudli cesto dlhší čas na slnku a ono vykyslo
  • do stredoveku si ľudia piekli chlieb doma a až v 11. storočí vzniklo pekárstvo ako remeslo
  • výlučne kváskové chleby sa pripravovali až do 17.storočia, kedy pekári použili do cesta na skyprenie pivovarské usadeniny. Prekypriť cesto zrazu trvalo 10krát kratšie a bolo nádherne nadýchané. Kvások bol vymenený za kvasnice
  • ešte v 18. storočí podliehalo remeslo prísnym predpisom a v prípade ich nedodržania bol pekár potápaný vo vreci alebo vo veľkom koši do vody. V 19. storočí sa pravidlá uvolnili a pečenie chleba sa začalo meniť vo výrobu priemyselného charakteru

 
Naše babičky však v domácnostiach stále piekli najmä s kváskom, ale v súčasnosti sa pečie oveľa viac s kvasnicami. Pečením s kvasnicami zostáva v chlebe nerozštiepený lepok, ktorý našim črevám ubližuje. Spôsobuje problémy s trávením, alergie….
 
 
 Kváskovy chlieb
 
Poctivý pekár Laco
 
Náš pekár Laco si veľmi cení svoje súkromie a nechcel zverejňovať prílišné osobné informácie, tak Vám o ňom napíšeme aspoň to, ako ho poznáme my. 
 
Pekára Laca sme spoznali presne pred dvoma rokmi. Prvé stretnutie sme si mali dohodnúť s majiteľom telefonátom, ale dostali sme odporúčanie volať mu až po 18,00 hodine. V prvom momente nám ani nenapadlo, že tento majiteľ je samotný pekár, ktorý funguje ozajstným pekárenským životom - cez deň spí a v noci pečie.
 

…k vlastnej malej pekárni, kde si veci robí po svojom a najlepšie ako vie…

Na stretnutie prišiel pán v skromnom oblečení, ktoré bolo trochu od múky. Keď sme sa ho opýtali, kedy si ho toto remeslo vlastne našlo, takmer si nevedel spomenúť. Piekol v malých aj veľkých pekárňach a dokonca aj v supermarkete. Zažil veľkú kvalitu aj úplne tú najnižšiu. Napokon sa dostal s manželkou, tiež pekárkou, k vlastnej malej pekárni, kde si veci robí po svojom a najlepšie ako vie.

 

…pečie kváskové chleby, stále je to ojedinelé a výnimočné….

Voňavé pečivo od Ladislava má minimálne množstvo prísad a predsa v nich nie je miesto pre žiadne éčka a konzervanty. Pre nás bolo veľkým prekvapením, keď sme sa dozvedeli, že pečie kváskové chleby, stále je to ojedinelé a výnimočné. Ak by ste ho stretli osobne, tak poctivosť by bola asi prvá vlastnosť, ktorá by Vám napadla pri pohľade naňho. Žiadny veľký biznis, len každodenná mravenčia práca. Niekedy sa chlieb v malej peci pripáli, inokedy… ale stále dobre vieme, že spoluprácu s ním sme si vybrali najlepšie ako sme len v Košiciach mohli.

 

3kg chlieb od šikovného pekára Laca

3kg chlieb od šikovného pekára Laca

Kváskový chlieb

Základom kváskového chleba je jeho príprava bez použitia droždia. Žiadne aditíva, stabilizátory a farbivá, iba čistá chuť, ktorú po tisíckach rokov prevalcoval svet konzumu. Namiesto toho sa používa jednoduchý stáročiami overený kvasok. 

Čo je vlastne kvasok?

Kvasením dochádza k tvorbe kyseliny mliečnej, ktorá má funkciu konzervantu a zároveň ho chránia pred plesňami, takže kváskový chlieb vydrží čerstvý a chutný oveľa dlhšie. Bežný chlieb kúpený v supermarkete niekedy už na druhý deň stráca svoju dobrú chuť. 

Aké pečivo je bežne v obchodoch?

 
Pečivo zo spermarketu

Pečivo od pekára Laca

Najlepším produktom od Laca sú práve jeho kváskové chleby. Aj ako skúsený pekár sa učil 3 mesiace pripraviť kvások a upiecť z neho poriadny chlieb. Vyhodil kopec nepodarených kusov, ale napokon sa mu to podarilo.

 

Špaldový celozrnný kvaskový chlieb

Špalda je vlastne prastará neprešľachtená, teda geneticky neupravovaná predchodkyňa pšenice (8.000 rokov). Je podstatne lepšie tolerovaná ľuďmi, ktorý sú alergický na pšenicu. Výsledkom kombinácie pečenia z kvásku a celozrnnej špaldy je chlieb s tými najlepšími a najzdravšími vlastnosťami.

Kvaskový špaldový celozrnný chlieb od pekára Laca

Kvaskový špaldový celozrnný chlieb od pekára Laca

 

Najlepšie slimáky v Košiciach

Pečie naozaj tie najlepšie a najväčšie slimáky minimálne v Košiciach.

Keď sme prvýkrát uvideli a ochutnali jeho sladké slimáky, iné sme už nechceli. Teraz budeme trochu ovplyvňovať, ale náš najobľúbenejší je kakaový, len musíte byť pripravený, že budete mať sladko až za ušami.

 

Kakaový slimák od pekára Laca

Kakaový slimák od pekára Laca

 

Ručne robené žemle na hamburger

Profesionálne žemle, ktoré odoberajú aj košické reštaurácie.

Žemla na hamburger od pekára Laca

Žemla na hamburger od pekára Laca