Debničkoviny - píšeme ich my dvaja a prinášame tak aktuálnu ponuku sezónnych potravín, príbehy, recepty... 
Stačí si vybrať obsah.

Novinkou sú aj SMS pripomienky pred najbližším rozvozom: SMS pripomienka

E-mailová adresa
Záujmy
Mesto

 

Mgr. Terézia Kollárová

  Milujem zeleninu. Cez zimu mi chýba, preto je pre mňa leto rajom. Vezmem si jednu z mojich plátenných tašiek a hor sa na trh. Tam zakaždým riešim dilemu s nakupovaním. A to nie v zmysle čo kúpiť, ale nekupovať veľa. Predsa len, treba sa aj nejako odniesť. No odkedy mám svoj parádny bicykel s košíkom, už ani to veľmi neriešim ;).

 fb3

Chvalabohu, už dávno je za mnou obdobie, kedy ma mama posielala do záhrady a ja som nevedela rozoznať lístky mrkvy od petržlenu. Ale tým sa nič nekončí, stále rada objavujem nové druhy zeleniny i ovocia.

K farmárčeniu mám blízko hlavne preto, že sa tomu venuje môj otec, ktorý je zároveň poľovníkom. A napriek veľkej láske k zelenine, si občas dám aj mäso. Čo si však cením je to, že zakaždým poznám jeho pôvod.

Vyštudovala som etiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Možno aj preto hľadám odpovede na otázky týkajúce sa dobrého spôsobu života a nachádzam ich, mimo iného, v ekologickom spôsobe. A s tým je úzko spojená podpora lokálneho trhu.

O debničkovaní viem už nejaký rok a čím viac o tom viem, tým som viac nadšená z tejto myšlienky. Pochádzam z dediny a viem, že robota na pôde je ťažká. Aj preto si cením všetkých našich farmárov a dodávateľov, ktorí idú tou náročnou, ale ničím nenahraditeľnou cestou.

Okrem toho všetkého rada varím, vymýšľam nové recepty, experimentujem v kuchyni až sa rodina čuduje a snažím sa zdieľať dobré myšlienky. Najlepšie by bolo vykričať ich celému svetu, ale treba začať od seba. A preto Vám chcem cez tento debničkový predaj v Košiciach sprostredkovať lokálne produkty. Všetko poctivo a férovo. Veď o to tu ide.

 

Mgr. Tomáš Kollár

  Vyštudoval som učiteľstvo Talianskeho jazyka a literatúry a histórie na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Moje štúdium síce nemalo nič spoločné so zeleninou a potravinami a a navyše som chlapec z mesta, ktorý naposledy trhal burinu na záhrade pred 10 rokmi, no i tak dnes debničkujem.fb

Prišlo to sčista-jasna, po prvýkrát som sa dopočul o myšlienke zdravých a regionálnych potravín od Terezky. Dovtedy ma príliš nezaujímalo, odkiaľ je zelenina a suroviny na mojom tanieri. Jedného dňa sa u mňa silno uchytila myšlienka skúsiť niečo také a keďže som rodený Košičan, tak kde inde, ako v mojej domovine.

 

Už dávnejšie ma pri návšteve Talianska upútalo, že je tam prirodzené mať miestne produkty, mozzarellu od malovýrobcu od vedľa, víno priamo z vinárstva za rohom atď. Po návrate zo štúdia sme si vysúkali rukávy a som veľmi rád, že sme sa do toho pustili. Navštevovali sme pestovateľov a výrobcov, zisťovali, čo je zdravé a prirodzené.

Odvtedy si vážim prácu všetkých farmárov, ľudí, ktorí tvrdo pracujú na poli a skladám klobúk aj pred všetkými, ktorí niečo vyrábajú a prinášajú pravé hodnoty. Naozaj sa iným spôsobom pozerám na jedlo na tanieri a už ma zaujíma, odkiaľ pochádzajú suroviny, koľko kilometrov prešli, aby sa dostali ku mne, či boli vytiahnuté zo zeme zrelé alebo nie, či mám šancu zistiť, ako boli pestované.

Debničkovanie sa stalo z nenazdajky mojou súčasťou a ja jeho, veľmi sa tomu teším a nemenil by som to za nič na svete.